Minggu, Oktober 20, 2019

GOOD BYE BEKAS JERAWAT! Deep Beauty & Propolis HPAI + Aloe Vera Herborist

;


Ini (mungkin) jadi postingan pertamaku dengan tema skin-care pakai produk yang dikeluarkan oleh perusahaan kosmetika atau herbal. Karena saya pernah posting pengalaman maskeran pake telur ayam. Daaan ya Allaaah aku excited banget nulis ini. Mungkin karena ini adalah pertama kalinya setelah bertahun-tahun, sebuah produk akhirnya bekerja dengan hasil yang MaasyaaAllah memuaskan.
OK. Udah terlalu lama muter-muternya.

Sabtu, September 21, 2019

Teaching by principles - AFFECTIVE PRINCIPLES

;

A.    AFFECTIVE PRINCIPLES

These principles are characterized by a large proportion of emotional involvement. How we look at feelings about self, about relationship in a community of learners and bout the emotional ties between language and culture.

Principle 6: language Ego

This principle can be summarized as:
As human being learn to use a second language, they also develop a new mode of thinking, feeling and acting—a second identity. The new “language ego”, intertwined with the second language, can easily create within the learner a sense of fragility, a defensiveness and raising of inhibitions.

The language ago Principle might also be affectionately called the “warm and fuzzy” principle, because all second language learners need to be treated with affective tender loving care.

Jumat, September 20, 2019

Teaching by principles - COGNITIVE PRINCIPLES

;

There are twelve overarching principles of second language learning that interact with sound practice and on which your teaching can be based. These principles form the core of an approach to language teaching, as discussed in previous chapter.


A.    COGNITIVE PRINCIPLES

This principles called “cognitive” because they relate mainly to mental and intellectual functions.

Principle 1: Automatically

We commonly attribute children’s success to their widely observed tendency to acquire language subconsciously; that is, without overtly analysing the forms of language themselves. Through an inductive process of exposure to language input and opportunity to experiment with output, they appear to learn languages without “thinking” about them.
This childlike, subconscious processing is similar to what Barry McLaughlin called automatic processing with peripheral attention to language forms. That is, in order to manage the incredible complexity and quantity of language—the vast numbers of processing language unit by unit, piece by piece, focusing closely on each and “graduate” to a form of high-speed, automatic processing in which language forms (words, affixes, word order, rules, etc.) are only on the periphery of attention. Children usually make this transition faster than adults, who tend to linger in analytical, controlled modes, focusing on the bits and pieces into the hard drive of their minds.

Kamis, September 19, 2019

How to manage classroom - Classroom Management

;
The Physical Environment of the Classroom
1. Sight, sound, and comfort
Students are profoundly affected by what they see, hear, or feel when they enter the classroom. That is why, if you can, make sure that the classroom is clean, facility provided, and in a calm atmosphere. The key is to make sure the classroom is as comfortable as possible.
2. Seating Arrangement
Make sure that students, as members of group, able to see each other clearly. You should also need to tamper the seating arrangement a little bit when needed.
3. Chalkboard Use
Chalkboard is needed to reinforce information so students will understand more. Make sure the chalkboard is clean and ready to use.
4. Equipment
Make sure that the classroom is provided with equipments you will need to teach, such as electric outlet and projector.

Rabu, September 18, 2019

How to Plan a Lesson

;
pic source: TeachHUB

Lesson is a unified set of activities that covers a period of classroom time. The essential elements of a lesson plan are:
ü  Goal(s)
The overall purpose that is expected to be accomplished at the end of the class.
ü  Objectives
Spesific purpose that that students will accomplished. It is usually in the form of stating what students will do. There are two objectives, terminal and enabling. Terminal is final learning outcome that needs to be measured and evaluated, while enabling is steps that lead to terminal.
ü  Material and Equipment
Good planning includes knowing what you need to take with you. A good teacher must have material and euipment prepared beforehand.
ü  Procedures
A very general guideline for a lesson plan is to do warming up or opening first, a set of activity, then closing.
ü  Evaluation
Evaluation is needed to determine whether the objectives have been accomplished or not. Teacher needs to assess the success of students and making adjusment for next lesson plan based on evaluation.
ü  Extra-Class Work
Students need to do some learning beyond class hour to reinforce the knowledge given by teacher.

Kamis, September 12, 2019

Wah, blogger tampil baru!

;
01:09
Baru buka blogger lewat hp dan pandanganku teralih ke tulisan ini.
Gb. 1: Coba blogger baru!

Wah blogger bakal punya tampilan baru. Coba liat ah!
Oh, katanya perubahannya secara bertahap. Tapi sekarang bisa lihat beberapa perubahan di statisyik, komentar sama tema. OK, mari periksa.

Sabtu, Agustus 31, 2019

Hi! SAYA KEMBALI~

;


Huohohooo. 
Sebulan lebih kutidak menengok si blog. 
Sebenarnya buka sih, tapi abis tu ditinggal ke tab dan jendela lain buat ngerjain hal yang lebih urgent sebulan terakhir.
Weh apa tuh apaa?
Apalagi kalo bukan mini research paper, yang baru "mini" aja sudah berulangkali kalah oleh rasa malasku. Hehe. Tapi yah prosesnya itu sungguh memberikan pelajaran-pelajaran dan pengalaman tersendiri yang tentunya berharga bagi saya.

Minggu, Juli 14, 2019

Opini: Burukkah Stereotyping itu?

;
Coba tebak
Asal daerah/sifat dari orang-orang di dalam foto ini?
Gambar1:
Tindakan stereotyping bisa terjadi ketika melihat seseorang dalam foto
Hai semuanya! Sering dengar kata stereotyping kan? 
Saya cukup sering. 
Seperti barusan, saya habis menonton sebuah video di YouTube yang membahas tentang stereotype orang Indonesia terhadap bule alias warga keturunan non-Indonesia, yang datang melancong ke Indonesia. Parabule yang melancong ini kebanyakan di-stereotype-kan oleh orang-orang Indonesia sebagai orang-orang yang berduit banyak. Padahal mah gak mesti yah... Nah, saya jadi mikir nih terus ngobrol-ngobrol sama teman saya, nanyain pendapat dia tentang stereotype, dan memutuskan nulis ini untuk sekadar naruh isi kepala aja (padahal bukan bidangnya juga).

Kamis, Juni 27, 2019

Membuat huruf dari tulisan tangan sendiri di hp

;

Sekian lama saya mencari-cari cara ini agar bisa mengedit foto ala-ala Quotes ataupun untuk thumbnail blog saya seperti contoh gambar diatas tapi dengan tampilan huruf yang merupakan hasil tulisan tangan saya sendiri. Maklumlah, saya bukan orang dengan kemampuan super macam teman saya, Ulinnuha, yang meskipun hp nya hanyalah Samsung, dia sudah bisa menorehkan coretan dengan hasil tulisan yang mirip tulisannya ketika menggunakan pulpen di dunia nyata. Ditambah hp saya bukan lah hp dengan spek bagus yang punya stylus pen-nya sendiri, ataupun bukan hp dengan layar lebar yang bisa mendukung kemampuan terbatas saya untuk menulis kalimat dengan jari saya yang tidak stabil. Maka Alhamdulillah, setelah saya menemukan cara yang pas, saya ingin sharing di blog Ummu’s Pages ini.
Langsung saja:

Minggu, Juni 16, 2019

Membuat kantong penyimpanan power bank – DIY

;


Abis beli power-bank kecil dan warnanya putih. Khawatir kalau-kalau karna warnanya, si perangkat pengisi daya para gadget ini bakalan kotor, saya pun membuat tas kecil super simpel untuk si powerbank. Sekalian sih kalau bawa-bawa bisa praktis satu paket dengan kabelnya, tidak repot cari-cari lagi.
Meskipun tas-nya juga dari kain berwarna putih. Kan bisa dicuci, hehe
Bikinnya gak lama. Cuma 10 menit selesai.