Pages - Menu

Jumat, 16 November 2018

[Pengisi Suara] Nussa dan Rara: Animasi Web Series Edutainment Islami


Beberapa hari yang lalu; yaitu 8 November 2018, sebuah video berdurasi satu menit yang di posting oleh @shifrunn, muncul di feeds instagram saya. Caption videonya seperti ini:

Assalamu’alaikum warahmatullahi wabarakatuh. Namaku Nussa dan ini adikku Rara. (dst)




Saya selalu merasa tertarik dengan video-video yang diposting akun @shifrunn ini (yaiya atuh Mu.. makanya kamu follow, jadi muncul deh postingannya di beranda instagram). Nah, video yang satu ini juga tak kalah menariknya!

Video ini adalah teaser trailer dari serial film animasi islami berjudul Nussa yang InsyaaAllah episode pertamanya akan tayang pada 20 November 2018. Isi videonya adalah animasi seorang anak laki-laki lengkap dengan kopiahnya , sedang merekam perkenalan dirinya didepan kamera bersama adiknya.

Kamis, 15 November 2018

Cara Paling Mudah Ganti Background Google Chrome 2018


Kabar baru buat para pengguna internet yang meggunakan browser Google Chrome di PC/Laptop!

Sekarang, ganti background di Google Chrome makin mudah! 

Ya, seperti yang kita tau kalau tampilan penulusuran Google Chrome sejak tahun 2012 (kalau saya tidak salah :’)), sudah bisa diatur dengan menggunakan background alias latar belakang dengan gambar yang kita inginkan.

Nah, untuk yang versi terbaru dengan nomor 70.0.3538.102 yang diluncurkan pas ulang tahunnya yang ke 10 pada 2 September 2018 kemarin, tim Google Chrome semakin mempercantik tampilan browser ini. 

Beberapa perubahan yang bisa dengan jelas kita lihat di tampilan awal Google Chrome ialah shortcut yang bisa kita atur untuk web-web favorit kita. Loadingnya juga semakin mudah dan kalau kita mengetikkan kata kunci di kolom penelusuran, beberapa jawaban atau hasil penelusuran dari apa yang kita ketik akan langsung muncul di hasil paling atas tanpa kita harus mengunjungi suatu web.

Ya, pasti banyak yang udah pada tau caranya. Tapi bagi yang belum tau, dalam pos kali ini, saya mau sharing cara mengganti tampilan background Google Chrome di PC/Laptop yang super mudah ini. Sebelumnya, jangan lupa pastikan kalau Google Chrome di PC/Laptop kita sudah di update ke versi yang paling baru ya…

Selasa, 13 November 2018

Satu bulan Mengidap Phone Anxiety Stage 1 [Tingkat Ringan]

Kalau di jaman now ini, kebanyakan masyarakat mengalami gejala Fear Of Missing Out (FOMO); yaitu keadaan dimana seseorang tidak bisa lepas alias ketergantungan sama smartphone atau yang lebih sering kita sebut hp, ia jadi candu terhadap media sosial, dan merasa cemas dan kurang update ketika tidak bisa mengakses internet karena berbagai macam hal.... (ini pengetahuan baru dari Om bisot di WAG - Kelas Blogging NTT nih, hehe) ..... Ada juga orang-orang yang mengalami gejala phone anxiety. Atau bisa saja seseorang yang mengidap gejala FOMO itu juga berada pada beberapa saat dimana ia juga mengalami gejala phone anxiety sementara.

Phone anxiety?
Yup! Awalnya saya menyebutnya sebagai phone phobia, tapi kayaknya phone phobia itu sudah masuk stage yang parah deh (dalam kesimpulan yang saya baca sih), lalu ketika saya cari kata kunci ‘Menjauhi telepon dan pesan di hp’ ke mbah Google, artikel kedua yang muncul ialah  Mengenal phone anxiety dari vemale.com
Jadi….. mari kita sebut saja phone anxiety.

Senin, 12 November 2018

A Breathtaking Cinematography in Burger's Divergent (2014)

source:
https://en.wikipedia.org/wiki/Divergent:_Original_Motion_Picture_Soundtrack

By Source, Fair use, https://en.wikipedia.org/w/index.php?curid=49099755

Divergent is an American action film directed by Neil Burger based on a novel written by Veronica Roth. This film is starred by Shailene Woodley, Theo James, and Ashley Judd with screenplay by Evan Daugherty and Vanessa Taylor.(1) 
Divergent was first released on March 21th 2014 in United States with 139 minutes duration. This film achieves highest grossing in box office and always stays in the top ranking since its first week.(2)
This movie has a breathtaking cinematography. It is very attractive from the beginning until the end. Moreover, the action in this film is challenging and the stunts are absolutely terrific. Both the cinematography and the action are capable of bringing people who watch it absorbed into the film, for it seems like a reality.
The film takes place in Chicago where people divided into five diverse factions based on their dominant character traits. Beatrice Prior (Shailene Woodley) does not fit into those factions because she is a divergent, a human with more than one dominant traits.

Short Resume of Articles and Journals Issuing Teacher Talk

In this post, I will provide my resume on my reading of these articles and journals talking about Teacher Talk in English classrooms. To see or to download the full text of the articles and the journals, click the title and do what the web ask you to do.


This article considered about how some Korean college students completed their writing assignment with the teaching approaches used by their teachers when they were studying in United States. For the detail, this article studied about what happened to the students when they were facing a particular response from their professor about their writing.
This study states that what the teachers give as a feedback really influence the students’ involvement in learning to write. When a teacher give a good feedback with clear explanation, students will encourage students to write better, but when a feedback given isn’t clear and full of negative comments, students’ will be afraid to continue write as they lost their confidence.

This study investigated the factors that affect students’ attention to teacher talk in a Nine ESL classroom. And the findings is that the factors are (a) learner’s self-evaluation of their language knowledge, the way teachers provided language information, learners’ role in language episode, peer behaviors and learners’ concern for “face”.
For the further explanation, students will give more attention when they don’t know what is being talked about, when they’re involving in a language episode, when the other students are recognizing their mistakes and when the teacher use an interesting technique to explain something.
But this study needs a deeper observation on understanding those factors above.

Minggu, 11 November 2018

Front of The Class: A truly Inspiring story of a Tourette's Sufferer


Have you watched this movie? I watched it 6 times, and....
maybe the number will increase. xoxo

So......
Front of The Class is a movie adopted from a novel with the same tittle written by Brad Cohen. It is re-written as a movie scenario by Tom Rickman, together with Brad Cohen. 


Source:
https://en.wikipedia.org/wiki/Front_of_the_Class_(film)
By Source, Fair use,
https://en.wikipedia.org/w/index.php?curid=30974086

The movie was released on 7th December 2008 in United State of America (USA) by Hallmark Hall of Fame Production, directed by Peter Werner. It has family drama genres with 1 hour 38 minutes length. Also, it is supported by talented actors and actresses such as James Wolk (Brad Cohen), Patricia Heaton (Ellen Cohen or Brad’s mother), Dominic Scott Kay (young Brad Cohen), Treat William (Norman Cohen or Brad’s father), Johnny Pacar (Jeff or Brad’s young brother), Sarah Drew (Nancy Lazarus), and any other actors.

Methods in Teaching Speaking Skills to Young Learners

  Speaking is the active use of language to express meaning so that other people can make sense of them (Cameron, 2001, p. 40). It is the process of building and sharing meaning through the use of verbal and non-verbal symbols, in a variety of contexts. Speaking, as it relates to young learners, is one way for them to play, in this case, playing with words and sounds. As an English Foreign Language’s Young Learners, children are not demanding to be competent because children are still learning on their first language (Inawati, 2014).
    For young learners, learning English as a foreign language do not develop English language skills more readily than older learners. However, they have a clear advantage when it comes to pronunciation if they begin learning English as a foreign or second language at an early age.
    Speaking to young learners is taught just as a repetition of drills or memorization of dialogues. According to Fransisca (n.d.), there are some methods in teaching speaking to young learners;

Sabtu, 10 November 2018

Responding to Short Story "Act Like Others"

In this post, I will write about my response to a short story I read on a web. The story is titled "Act Like Others". To see the full text of the story, go click Act Like Others (Short Story)

   So.... This story is one of the English short stories level 5 for intermediate. The title of the story is “Act like others”. This story has four characters; they are Jack, Lydia, Mike and Anna. The teens are on holiday in France.
    
I like this story because even this is a funny story, it also have moral lesson that we have to know about. The moral lesson is we should understand what people do before we act like the others. The plot of the story is a forward plot, so we can understand it easily. The story starts when the teens are in France to spend their holiday; they start to take a trip each other. Lydia and Anna decide to go for shopping in the city. Beside, Mike and Jack love to go to visit historical buildings. The end of a story is when Mike and Jack finally understand that they followed a tradition in French in a new baby born ceremony.

Jumat, 09 November 2018

What is Cognitive Development? [Resume of Bruner's Theory]

Introduction
 Cognitive development theory can be said as the scientific study of human’s mind development (McLeod, 2007), it is to describe a set of natural or social phenomena as the result of an experiment. There are three main theories we can using in helping children’s cognitive development.
   As its title, children’s cognitive development is about the growth changing of their thinking. Even there are three theories represents children’s cognitive development, it is not always follow the rules. It can be changed unpredictably (Siegler, n.d.)
   Here, there are three theories of children’s cognitive development, each theories has its own focus in learning children’s cognitive development and has strengths or weaknesses.

[Re-reading] Ozymandias by Percy Bysshe Shelley

Image source:
https://www.goodreads.com
/book/show/2355014.Ozymandias


I met a traveller from an antique land,
Who said—“Two vast and trunkless legs of stone
Stand in the desert. . . . Near them, on the sand,
Half sunk a shattered visage lies, whose frown,
And wrinkled lip, and sneer of cold command,
Tell that its sculptor well those passions read
Which yet survive, stamped on these lifeless things,
The hand that mocked them, and the heart that fed;
And on the pedestal, these words appear:
My name is Ozymandias, King of Kings;
Look on my Works, ye Mighty, and despair!
Nothing beside remains. Round the decay
Of that colossal Wreck, boundless and bare

The lone and level sands stretch far away.”



*********


Senin, 05 November 2018

THE MIST (2007); Ending yang nge-Twist abis!

Gambar diambil dari
 https://en.m.wikipedia.org/wiki/The_Mist

Diadopsi dari Novel yang ditulis oleh Stephen King dan dibawah naungan Dimension Film dan rumah produksi Drakwoods, The Mist adalah sebuah film Amerika berdurasi 2:05:59, Film ini disutradarai Oleh Frank Darabont yang juga produser film ini serta Liz Glotzer. Jadi ini film lama, tahun 2007 punya. Tapi saya baru direkomendasikan di 2018 ini, oleh teman-teman saya karna katanya endingnya bikin geregetan.

Yang saya baca dari Wikipedia, film ini bergenre sci-fi (science fiction), tapi sebenarnya menurut saya isinya tidak terlalu menyorot sci-fi itu sendiri tapi lebih kepada karakter-karakter manusia ketika menghadapi suatu masalah.

Awal menonton, saya belum mencari tau tentang film ini di mbah google, jadi ketika scene pertama yang menampakkan seorang seniman yang sedang melukis seorang tentara dimulai, saya menduga ini akan bergenre horror atau thriller, yah….. melihat dari penyetingan suasana dan judulnya. Juga hujan, petir dan badai angin yang merobohkan pohon-pohon besar. Dan benar saja, setelah saya selesai menonton lalu saya baca artikel-artikel di internet, novel ini masuk serial Legendary Tale of Terror nya pak Stephen King. 

Kamis, 01 November 2018

Maaf, Bunga.. #RandomThoughts

Mereka (para bunga) berteriak:
"Kenapa kami harus mekar disini? Kami mau matahari!"
Jawabku: "Maaf, kalian saya taruh di kamar saya. Saya tidak menyediakan photos neon atau lampu jenis lainnya dengan spektrum dan intensitas sinarnya yang bagus untuk kalian. Jadi bertahanlah dengan tubuh kalian yang sudah tak berakar itu dibawah sinar Philips 28 watt ini."




Krikkriik~

Bandung, 25 Agustus 2016

đź“„

Minggu, 28 Oktober 2018

Ayo kunjungi 6 tempat ini di Malang/Batu


Kota Malang (Jawa Timur, Indonesia) dikenal sebagai salah satu kota dengan banyak tempat wisata menarik yang banyak di minati oleh orang-orang. Nah, ada banyaak sekali tempat wisata di Malang yang selalu ramai dipadati baik ketika liburan ataupun tidak. Pada postingan kali ini saya mau menulis review singkat tentang beberapa tempat wisata yang pernah saya kunjungi saat liburan ke Malang.
Oh iya, saya nulis disini, satu wahana wisata, terus tempat makan gitu ya… Kayak paketan gituu…. Biar bisa bikin mata hati dan perut lega. Hehe

Jatim (Jawa Timur) Park I


Tempat pertama yang saya rekomendasikan ialah Jatim Park? Kenapa? Beberapa teman saya bilang Jatim Park adalah tempat wajib yang harus dikunjungi kalau berlibur ke Malang/Batu. Duileh…. Tapi memang Jatim Park 1 ini seakan-akan menjadi ikon kota Malang/Batu yang menyediakan wahana-wahana seru dan memacu adrenalin, sehingga menjadi tempat yang sangat diminati orang-orang ketika hari libur. Ada juga berbagai macam spot-spot permainan yang suerrrruu abis! Ada car racing, bom-bom car, kereta naga, tornado swing, dll. Jatim Park ini semacam Dufannya Malang/Batu deh….